Ingyenes WiFi hozzáférés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A városháza szerint 2007 végére 5-6 milliárd forintból egész Budapest ellátható drótnélküli internettel. A vonatkozó pályázatot már ősszel kiírhatják, és néhány héten belül elindul a Liszt Ferenc téri próbaüzem is. Még idén ősszel pályázatot ír ki Budapest a főváros drótnélküli internettel való ellátására, értesült a Magyar Hírlap. Egy próbaprojekt keretében a Liszt Ferenc téren már néhány héten belül elkészül a 4 megabites másodpercenkénti adatátvitelre képes minihálózat - a polgármesteri hivatal ezen teszteli majd, mekkora az igény Budapesten a municipális wifire, amellyel eddig magáncégek, vállalkozó kedvű étteremtulajdonosok és a nonprofit Huwico kísérleteztek.

Lámpavasnak támaszkodva[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A városháza tervei szerint az ősszel kiírandó pályázaton indulók különböző szolgáltatási területekre nyerhetnek majd tíz évre szóló koncessziót. A tenderkiírás, amelynek egy nem végleges változatát a Magyar Hírlap idézi, úgy képzeli megvalósítani a városi wifit, hogy a győztesek megkapnák a köztéri lámpák használati jogát, ezekbe kerülnének a wifi-routerek, amelyek éjszakai áramot tároló akkumulátorokkal működnének.

Az eszközök a Magyar Hírlap szerint 100-200 millió forintba kerülnek, az egész főváros dróttalanítása 5-6 milliárd forintból jön ki. A lap úgy tudja, távközlési és internetszolgáltatók is érdeklődnek a tender iránt, de kérdés, van-e elég potenciális wifiző Budapesten ahhoz, hogy megérje felállítani a rendszert.

Hasonló hálózat felállításával próbálkoztak már a világ nagyvárosaiban, elsősorban az Egyesült Államokban, ahol a kezdeményezések egy része megbukott azoknak a szolgáltatóknak az ellenállásán, amelyek nagy befektetéssel saját hálózatokat építettek ki. Ezek megtérülését általában akadályozzák az önkormányzatok által üzemeltetett municipális hálózatok, amelyek a közművek (villany, víz gáz) analógiájára működnek.

Budapesten Erzsébetváros önkormányzata többször megígérte a lakóknak a kerületi wifihálózatot, de a projektből többszöri nekifutásra sem sikerült megvalósítani.

Forrás: Index.hu: Bewifizik Budapestet

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.