FANDOM


Alapelvek Szerkesztés

1. Építs a jelenlegi rendszerre/államformára A nagyon nagy átalakulást, a gyors váltást a tömegek nehezen vagy egyáltalán nem fogadják el. Egy lassú, de tudatos átmenettel fokozatosan kiküszöbölhetők a jelenlegi rendszer hibái (4 évenkénti versenyfutás, két táborra szakadás, belső harcok)

2. Kérdezd a népet A mindannyiunkat érintő ügyeket a közösség döntésének is befolyásolnia kell. Az internet lehetővé teszi, hogy bárki elmondja, milyen változásokat látna szívesen. Itt persze sok értelmetlen dolog (adómentes élet, óriási támogatások) is megjelenne, ez a javaslatok rangsorolásával kiszűrhető (szavazás a javaslatokra).

3. Kollektív vita A nép által javasolt változásokat a közösség konkrét akciótervvé alakíthatja. Ez egy konszenzusos, nagy támogatói bázissal rendelkező javasalat lesz. Az akcióterv kialakításához egy wikit, vagy ehhez hasonló eszközt kell használni. A fórum alapú működés kerülendő, ott a fontos dolgok elsikkadnak, sokszor az egymás gyalázása, miniharcok veszik át a szerepet.

4. Használd a nép erejét tettek megvalósítására Jelenleg a politikában a "köznép"-nek csak annyi feladat jut, hogy a választások idején néháyn ikszet tesznek a lapra. Tudatosítható bennük, hogy a mindennapi tetteikkel alakítják az egész országot. Ahelyett, hogy egymás legyőzésére fókuszálnánk (jobb-bal), az erőnket arra fordíthatjuk, hogy jobbá tegyük az életünket.(ez a megállapítás ebben a formában eléggé demagóg)

5. Legyél nyitott és érthető A mindannyiunk sorsát erősen befolyásoló reformokat, megváltó programokat akkor lehet keresztülvinni, ha mindenki megérti, hogy mit miért teszel. Ehhez a kormányzati terveket, programokat teljes részletességgel megismerhetővé kell tenni.

6. Legyél ellenőrizhető A mindannyiunkat egyaránt érintő ügyeket (költségvetés, egészségügy, adók forrása, stb) a legapróbb részletekig átláthatóvá kell tenni. Ez neked is segít, lehet, hogy eddig Te sem láttad egyben az egészet. Az informatika ma már lehetővé teszi az adatok ilyen szintű nyilvántartását.

7. Mindenki ügye (ugye?) Ne rekeszd ki a köznépet a döntésekből azzal, hogy "rejtélyes" szakértők majd megoldják az ügyeket. Az nem működhet, hogy Ők készen kapják a dolgokat, hagyd, hogy vegyék ki a részüket a

  • törvényalkotásból
  • gazdasági reformötletekből
  • költségvetési politikából
  • oktatási ügyekből
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.