Wikia Kampány
Advertisement

Wikia Kampány[]

Nyílt forráskódú demokrácia[]

A küldetés:[]

Itt az ideje egy intelligensebb politikának, és egy valódi részvételt lehetővé tevő demokráciának.
A rádió és a tévéműsorok megmondják, mit gondolj, de nem hagyják, hogy bele is szólj.
Most arra koncentrálj, ami neked fontos, és amit te szeretnél elmondani, amiről valódi tudásod van, és ezt meg tudod osztani másokkal.
A kampány wiki célja az, hogy összegyűjtse mindannyiunk tudását és érveit a mindannyiunknak fontos kérdésekről.
Itt nem a lojalitás, az érzelem vagy az elkötelezettség számít, hanem az, hogy mit tudunk a valóságos ügyekről, amelyek az életünket befolyásolják.
Vess fel ügyeket, vagy tedd hozzá a saját tudásodat a mások által felvetett problémákhoz. Írd meg, mi a véleményed a jelenlegi kampány témáiról, ígéreteiről. Mondj el mindent, ami a választási kampányban dönteni segíthet másokat -- tárgyszerű és tényszerű információkat.
A kampány wiki segíthet átalakítani a politikát. Ha megmutatjuk, hogy nem érzelmek által irányított szavazógépek, hanem döntésképes, értelmes, problémák megoldására törekvő polgárok vagyunk, értelmesebb beszédre késztetünk minden érdekelt felet.

Az eredeti angol nyelvű lapot itt találod.

A Társalgóban tudsz kapcsolatba lépni a szerkesztőkkel.

Témakörök[]

Tüntetések, zavargások  : Gyülekezési törvény módosítása
Közelgő választások: Önkormányzati választások
Főpolgármester-választás: Problémák: Közlekedés, zöld területek, levegő, Városkép és fejlesztések, Szociális ügyek, Egyéb
Jogok: Digitális jogok, Kisebbségi jogok, egyéb...
EU: Nemzeti fejlesztési terv, egyéb...
Oktatás: Diákhitel, Tandíj, Szakképzés, egyéb...
Egészségügy: Vizitdíj, Privatizáció, egyéb...
Szociálpolitika: szegénység, munkanélküliség, idősügy, fogyatékosügy, esélyegyenlőség ...
Társadalmi kérdések: Művi meddővé tétel, Drogliberalizáció, Abortusz, A demokrácia magyar mutációja és operatív lépések annak feljavítására, egyéb...
Kutatás-fejlesztés: Akadémia, Biotechnológia, IT, egyéb...
Gazdaság: Adó, Eurozóna, Versenyképesség, Nyugdíj, Borreform, egyéb...
Kultúra: Mecenatúra, egyéb...
Környezetvédelem: Globális környezetvédelem, energiagazdálkodás
Sport:
Államigazgatás: Párhuzamos Infrastruktúrák Demokráciája, Közösségi kormányzás, Régiók, egyéb...
Nemzetközi ügyek: EU, globalizáció, magyar külpolitikai gondolkozás és tájékoztatás, egyéb...
Budapest: ingyenwifi, BKV, Metró, Műemlékvédelem, egyéb...
Politikusok: Elérhetőség, online aktivitás, egyéb...
Webolitika: Politika a weben

Vita, egyéb publikációk[]

Tegyük intelligensebbé a politikát[]

Nyílt levél a politikai blogoszférához Jimmy (Jimbo) Wales, 2006. július 4.

Az eredeti levél itt található.

"Több mint 50 éve a televíziós politika korszakában élünk. Az ötvenes években kezdett el komolyan hatni a televízió a politikára, és a következmények lesújtóak.

A hagyományos broadcast média broadcast politikát hozott létre. És mondjuk meg őszintén, legyünk bár jobbosok vagy balosok, konzervatívok vagy liberálisok, a broadcast politika sötét, ostoba, korlátolt.

A kampányok inkább arról szólnak, hogy a televíziós/rádiós üzenet, imázs, adásrészlet jól fazonírozott legyen, mintsem arról, hogy a hétköznapi embert érdekeltté tegyék a politikai ügyekben és hatásainak megértésében.

A bloggerek és a wikihasználók épp egy új médiakorszakot csinálnak, és meggyőződésem, hogy az új média újfajta politizáláshoz vezet. Ha a hagyományos, broadcast média broadcast politikát hozott, akkor a részvételi média részvételi politikát eredményez majd. Az egyik fő jellemzője a blog- és wikivilágnak, hogy nem kérünk engedélyt a dolgok megtételéhez. Ha valamit szükségesnek látunk megtenni, megtesszük. Fontos, hogy a kampányok fennmaradjanak, figyelmet keltsenek az interneten, a blogokban, a wikikben, és konstruktív módon kötelezzék el a webhasználót.

A jövő győztes, a választók bizalmát elnyert választási jelöltjeinek olyan jelölteknek kell lenniük, akik egyértelműen részvételi alapon építenek kampányokat, és ezzel elkötelezett állampolgárok hiteles közösségét teremtik meg.

Elindítok ma egy új Wikia oldalt, melynek célja, hogy közös felületet nyújtson politikai állásponttól függetlenül mindazoknak, akik szerint itt az ideje egy részvételibb, inteligensebb politikának.

A Wikia Kampányok weboldalnak az a célja, hogy a különböző politikai álláspontok képviselőit összehozza egy webes platformon; hogy azok, akik úgy gondolják, hogy a demokratikus politikában fontos az intelligens vitapartnerek komoly álláspontjában való elmélyülés, valamint a hétköznapi emberek mozgósítása és motiválása arra, hogy tényleg érdeklődjenek a politika iránt, és részt vállaljanak a közélet formálásában, helyet kapjanak-- túllépve a televíziós és rádiós üzenetek fogyasztásán.

Együtt elkezdhetünk dolgozni olyan politikai kampányokon, amelyek véget vetnek a broadcast politizálásnak, és közösségi, résztvevői politizálást alakítanak ki. De hogyan visszük ezt végbe? Lehetséges ez? Jimbo, megőrültél?

Nos, talán. Én alapítottam a Wikipédiát, ami szintén egy őrült ötletre épült. Tudjátok, még mindig nem vagyok olyan okos, hogy rájöjjek, hogyan működtethető jól. Ez a Wikipédia felhasználók dolga; az én feladatom mindössze meghallgatni, figyelni, és kalauzolni az őszinteség és hasznosság jegyében.

Bevallom, nem tudom, hogyan lehet a politikát egészségesebbé tenni. De meggyőződésem, hogy ti tudjátok. Hiszem, hogy együtt dolgozhatunk, végig ebben a választási évadban, és rávehetjük a kampányokat arra, hogy az emberek wikiket és blogokat használjanak szervezésre, vitára, menedzselésre, önkéntesek irányítására és önkéntesek általi irányításra. Ez lehet a csírája az elkövetkezendőknek, kezdete egy web-alapú részvételi politikának. És nem számít, hogy jobbos vagy vagy balos, mérsékelt vagy szélsőséges, szocialista vagy libertárius. Bárki is vagy, és bármiben is hiszel, őszintén vágyhatsz arra, ahogy én is vágyom, hogy itt lényegi tartalmakról essék szó-- stílus és imázs helyett.

Itt az algoritmus:

Először is, iratkozzatok fel a levlistára. Kezdjünk párbeszédet, és kezdjük el egymást megtanítani arra, hogyan irányítsunk figyelmet a kampányokra. Vagy keress meg személyesen, és írj egy levelet a jwales@wikia.com címemre.

Másodszor, regisztrálj be a wikire itt, és kezdjük el építeni a tudásbázist, hogy mindez megvalósuljon. Harmadszor... blogolj, emailezz, beszélj a kampányokról, vedd fel a kapcsolatot a helyi politikusokkal, és segítsd őket bekapcsolódni. Csapj nagy zenebonát, hogy van itt egy pártsemleges erőfeszítés arra, hogy a politka okosabb legyen, és személyes szinten érintse az embereket. A politikusok válaszolni fognak, de szükséges, hogy hallják, hogy igény van rá, és akkor igényeljünk már nagyhangon.

Iratkozz fel most a levlistára és jelezd, hogy mi érdekel. Rúgjunk bele ebbe a labdába."

Korábbi anyagok[]

archivum

Advertisement