Ez a Wikia Kampány társalgója, ahol meg lehet beszélni általános dolgokat. Az adott témakörökhöz azok vitalapján szólj hozzá. Ha itt szeretnél új témát indítani, felül a szerkesztés melletti kis keresztre kattints, és adj neki egy nevet. Minden hozzászólást illik aláírni, vagyis a végére illeszteni a ~~~~ kódot.


Nos[forrásszöveg szerkesztése]

Létrehoztam ezt a lapot, hogy tudjunk hol kommunikálni. Továbbra sem látom a projekt lényegét, azaz, h mitől lesz ez jól működő több mint fórum. Pl. a pártok listájára miért van szükségünk? A főoldalakon mi lesz és mi a vitalapon? NCurse üzenet 2006. augusztus 1., 19:18 (UTC)

Azt is el kell dönteni, milyen menüpontokra van szükségünk. Mediawiki:Sidebar. NCurse üzenet 2006. augusztus 1., 19:24 (UTC)
A pártokkal kapcsolatban most nincs ötletem :) De pl. el tudnám képzelni, hogy egy adott törvényjavaslatot fel tudnánk tenni szerkesztésre és a szócikk tartalmazná az alakuló szöveget, a vitalap pedig a háttér-diszkussziót; vagy félreértelek? --Yaanno 2006. augusztus 1., 19:28 (UTC)
Erre gondoltam igen. Én is valahogy így képzelném ezt el. NCurse üzenet 2006. augusztus 1., 19:34 (UTC)
A politikusok elérhetőségét azért gyűjtöttem össze, mert mindannyian értesítést fognak kapni a Wikia létrejöttéről, később pedig nyilván érdekeltek lesznek abban, hogy komolyan foglalkozzanak ezzel, különösen, ha megszólíttatnak (közvetve avagy közvetlenül) egy cikk kapcsán. --Darnyizsoka 2006. augusztus 1., 19:37 (UTC)
Nagyon kircsi gyűjtemény ;) --Yaanno 2006. augusztus 1., 19:38 (UTC)

Sokkal felkészültebbnek kell lennünk, mielőtt hírünk megy. Jelenleg pl csak káosz lenne, ha megjelenne it néhány aktív fórumozó. NCurse üzenet 2006. augusztus 1., 19:41 (UTC)

Köszönöm Yaanno :)

Igazad van NCurse, de ez egy igazán új kezdeményezés, nem hinném, hogy ilyen formában bárkinek kedve támadna megrohanni ezt az oldalt. --Darnyizsoka 2006. augusztus 1., 19:45 (UTC)

A projekt attól lehet több, mint fórum, hogy ténylegesen ügyeket, azaz kampányokat kezdeményeznek vele konkrét céllal, ha egyszer egy ilyen ügy megtalálja az oldalt, akkor kiderül, hogy milyen tartalom melyik lapra kerül. Egy precedens értékű kampány után könnyebb lesz a szerkesztés. Pl. el tudom képzelni, hogy az önkormányzati választásokon adott körzetben több lokális "ügyet" itt lehet majd a legmegfelelőbben megtárgyalni. Nem gondolom, hogy sokkal felkészültebbeknek kell lennünk, mielőtt hírünk megy, hanem inkább fordítva, ha hírünkn megy, és jönnek a kreatív felhasználók, akkor felkészültebb lesz az oldal. attacs 2006. augusztus 1., 21:07 (UTC)

szerintem ahhoz (jelenleg) kevesen vagyunk, hogy teljes osszefoglalot tudjunk nyujtani a kozosseget (ertsd:Mo allampolgarokat) erinto kerdesekrol. ezek azok a kerdesek, amiket a politikusok felelossegi/dontesi kompetenciai. Javaslom, hogy valasszunk ki valamilyen temat, amihoz a legjobban ertunk (akik itt vagyunk), abban szedjuk ossze a lehetseges verziokat, es latszodjon vilagosan, hogy mi a kozosseg penzenek legoptimalisabb elkoltese. a temanak mindenkeppen aktualisan "felkapottnak" kell lennie. pl: budapest kozlekedes, wifi, esetleg az IT tamogatasi penzeket milyen temakra van ertelme elkolteni. Anr 2006. augusztus 2., 06:44 (UTC)

Mit szólnátok ha javaslatokat tennénk a 8 ezer milliárd forintos EUs fejlesztési támogatás felhasználására? attacs 2006. augusztus 2., 07:29 (UTC)

Lehet, hogy kéne külön Magyarország Európai Uniós ügyei kategória attacs 2006. augusztus 2., 08:08 (UTC)

8TFt (terra forint) elosztasaba beleszolni tokeletes kezdes. sok okbol:

 • az NFH uj csapat, ha most rogton meg vannak keresve orommel ezen a modon is bevonjak az allampolgarakat (meg sok egyeb modon is probalni fogjak)
 • az egesz penz feldata, hogy lehetoseg legyen a megkovesdett strukturak atalakitasara. minden konnyebben meg ha penzzel megolajozzak;) es nem is muszaj rosszra gondolni.
 • mivel EU penzt ezert az egesz elkoltese sokkal atlathatobb lesz a szokasos magyar atlagnal, tobb informaciot tudunk osszegyujteni rola.

akkor szerintem a teendo: email nekik, hogy itt van ez, es kerni oket, hogy kuldjek el wikiakampany listara az ujdonsagaikat, sot ha ertik mi a wiki es mire jo eleve beletehetnek ide;)) Anr 2006. augusztus 2., 08:23 (UTC)

asszem értjük 1mást majsztró. :) megírom nekik a levelet, és csináljuk ma meg a terraoldalt. más: elküldtem most Jimmynek a levelet a szeptemberi találka részleteiről, nem tudom ezt most hova tegyem fel, ide, a googlegroupsos levlistára, illetve kaptam egy wikias levlistát is az Angela főadmintól. attacs 2006. augusztus 2., 09:06 (UTC)

Semleges nézőpont[forrásszöveg szerkesztése]

Törekszünk mi a wikiben oly jól ismert semleges nézőpontra? Azt értem, h véleményeket fejezünk ki, de törekszünk mi arra, h minden oldla megnyilatkozzon? Mit teszünk, ha egy szerkezstő tol egy témát (POV pushing)? NCurse üzenet 2006. augusztus 3., 09:56 (UTC)

Fülek az angol oldalakon (pl.Marijuana), szerintem ez nagyjából megoldás és egyértelművé teszi, hogy törekszünk több álláspont megjelenítésére.--Gyfarkas 2006. augusztus 5., 12:21 (UTC)

Na most, ezt látva hiszem el, h ennek az egésznek van jövője. Köszi a linket! Áthozzuk a dolgot ide! NCurse üzenet 2006. augusztus 5., 12:36 (UTC)

Megcsináltam: Sablon:Háttér. A vitalapján leírom, hogyan kell használni. Sztem minden cikkben ezt kellene alkalmazni. NCurse üzenet 2006. augusztus 5., 12:44 (UTC)

Wales látogatás és/vagy Politikai unkonferencia, szeptember[forrásszöveg szerkesztése]

Szóval nem válaszolt még Wales, hogy tuti jön-e szeptember 4.-én (minden feliratkozó érv amellett hogy jöjjön) ezért kérdés, hogy nemjövetele esetén is csináljunk e happeninget akkor. És itt szóbajöhet egy politikai unkonferencia szervezése, amin az ad elő és olyan sorrendben, ahogy feliratkozott. Ez az igazi user generálta tartalom. attacs 2006. augusztus 3., 13:22 (UTC)

Talán az egész projekt sikerének kulcsa:[forrásszöveg szerkesztése]

Megcsináltam azokat a sablonokat, melyek lehetővé teszik, hogy egy témában feltüntessük a Hátteret; Pro, Kontra, Perspektíva és javaslat részeket. Ezek allapokkén tjönnek majd létre. Fogok írni egy részletes howto-t, de addig kérdezzetek, h nem egyértelmű a sablonok használata. A Sablon:Háttér-nél leírtam, hogyna kell használni. Minden cikknél ezt kellene alkalmazni, mert tökéletesen átlátható és egyben tisztává is teszi céljainkat. Hogy egy témát körüljárjunk, leírjuk az esetleges javaslatokat és megkérdezzük az olvasók véleményét. NCurse üzenet 2006. augusztus 5., 12:56 (UTC)

Csináltam egy példát: Művi meddővé tétel... NCurse üzenet 2006. augusztus 5., 13:36 (UTC)
Szép munka, de főleg: kitűnő ötlet! --Yaanno 2006. augusztus 5., 13:57 (UTC)
Próbálkozom egy új sablonnal Sablon:Valtoztassunk , hogy kicsit actionplan is legyen az ügyeinkből. Akos 2006. október 10., 15:02 (UTC)

Nagyon köszönjük, reméljük beválik, pont tegnap brénsztormoltunk kicsit, és merült fel, hogy az a és nem-a álláspontoknak külön felület, vagy egybe jobb-e. Kérdés, hogy csak a és nem-a álláspontok lehetségesek-e politikai ügyekben. --85.238.66.6 2006. augusztus 5., 15:03 (UTC)

Mire gondolsz? Ha van még szempont az igenen és nemen kívül, akkor ott a sablon alján lévő perspektívák rész. Azt, ha kell, könnyedén lehet módosítani úgy, hogy előbb a hivatalos dolgok és csak aztán a jónép véleménye. :) NCurse üzenet 2006. augusztus 5., 16:06 (UTC)

Bocs, ha sok kérdésem van[forrásszöveg szerkesztése]

Hátha a brainstormingosok tudnak nekem segíteni. Vegyünk egy példát. A Művi meddővé tételnél javaslok egy megoldást. Erre egy más valaki azt mondja, az nem jó. Ki dnt végül? Mindenben szavazás lesz. Mert ezek nem szócikkek. Ezek durva, kemény, alattomos témák. Politika, vallás témában ne várjunk konszenzust? Azaz ki mondja ki a végső szót? Ha admin, akkor megint megkapjuk, h felülbírálat van, diktatúra és anarchia. Ha a közösség, akkor akár kialakulhatna POV-pushing is. Mit lát megoldást ebben a kérdésben Jimbo vajon? NCurse üzenet 2006. augusztus 5., 16:08 (UTC)

A politikai vezetes arrol szol, hogy a kozosseg kerdeseiben donteseket hoz. mi itt azt szeretnenk elerni (en legalabbis), hogy legyen egy hely, ahol az osszes dontesi helyzet ertelmesen ossze van szedve, hogy barmilyen engem erdeklo ugyben lassam az osszes lehetseges ertelmes/erzelmi/hiedelmi/... allaspontot, es eldonthessem, hogy a politikai vezetosegre palyazok kozott kinek az allaspontja all a legkozelebb az altalam jonak tartotthoz. vagyis ide en 2 dolgot kepzelek:

 • temankent minden (tipusu) velemeny wikipedia minosegben megjelenik
 • temankent latszik a politikai vezeto szerepre palyazok velemenye

Anr 2006. augusztus 5., 19:12 (UTC)

Naív dolog a mai magyar társadalmat politikailag felnőttnek tekinteni, a legjobb példa erre egy (elvileg) komoly (gazdasági) hetilap a HVG, mely keményen politizál, és az élő fába is beleköt a "nem kormányoldalon". A legegészségesebb lépés a durva (szerkesztési)háborúk elkerülésére szvsz a szerkesztés regisztrációhoz kötése. --Vince 2006. szeptember 7., 22:19 (UTC)

Ezért sztem nem az admin-mítoszra kell alapozni, hanem a közösségi dinamikára. Erős, összetartó közösség bármit le tud győzni. Sokan nem így gondolják, de én a wiki fejlődését is ebben látom. Ha mindent szabályok közé szorítunk, megfojtjuk magunkat. És ahogy azt egy ex-wikis kollégánk bebizonyította, lehetetlen mindent szabályhoz kötni. Közösségi dinamika. Én látom, hogy neked beszóltak, megyek megnézem a vitát, véleményt mondok, csitítok. Ehhez nem kell admin. Ehhez erős közösségi érzés kell... NCurse üzenet 2006. szeptember 8., 06:26 (UTC)

Inkább értelmes emberek, akik tudnak higgadtan vitatkozni, lehetőleg nem egymás értelmi képességeinek kétségbevonásával. Alig várom (voltaképp egyáltalán nem szeretném), hogy bizonyos wikijúzerek felfedezzék maguknak. Az admin-mítosz nem értem, hogy jön ide. --Vince 2006. szeptember 9., 14:44 (UTC)

Alapstruktúra[forrásszöveg szerkesztése]

 • A bal oldali menüpontokból melyekre van szükség és melyekre nincs?
 • Esetleg kellenek újak is?
 • Szavazás törlésről lapra van szükség?
 • Irányelveink a jól bevált wikipédiásokra fognak alapozni vagy admin powa' van?

NCurse üzenet 2006. szeptember 11., 13:37 (UTC)

A Friss változtatásokban felül az Új képek alatt a kiírás "galléria".Nem tudom hogyan kell azt megszerkeszteni, mert nem találok hozzá szerkesztési lapot, de javítani kellene.--Darnyizsoka 2006. szeptember 24., 15:47 (UTC)

Javítva. NCurse üzenet 2006. szeptember 25., 19:01 (UTC)

Pangás[forrásszöveg szerkesztése]

Benéztem újra hosszú idő után és elég nagy a pangás. :)

Azt hittem lesz itt legalizált prostitúció, meg alkotmányozó nemzetgyűlés ezerrel, erre csak a tücskök ciripelnek az éjszakában. :)

Legalább tandíjmentesség, vizitdíj, kamatadó lehetne.

Én a magam részéről nagyon kícáncsi leszek mi történik majd, ha egyáltalán beindul ez a site, mert sok szempontból még idealistább, mint a Wikipédia.

A Művi meddővé tétel ígéretes, de már másfél hónapja is az volt. :)

Hogy valami értelmesnek látszó gondolatom is legyen: szerintem teljesen tanulságos lenne a "háttér" lapokon egy olyan szekció, ahol a többi (elsősorban európai) ország gyakorlatáról van áttekintés.

Hajrá, Nyenyec 2006. szeptember 29., 22:57 (UTC)


Sziasztok, nos én nem vagyok otthon és nem vagyok kellőképp informálódva a jelenlegi magyar belpolitikai helyzetről, de azt hiszem, hogy ritkán volt nagyobb szükség az ilyen Kampány Wikia-hoz hasonló oldalakra, amelyek próbálják higgadtan és racionálisan megközelíteni a politikai történéseket. attacs 2006. október 9., 14:34 (UTC)

Igen, lappangási időszak van. Például szívesen feltettem volna a JWales beszélgetés magyar változatát, ha mások is hozzátették volna, hogy mi, hogyan hangzott el. :) Üdv az alakítóknak: Anna.

Más úton, ugyanide[forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok! Vagyunk néhányan, akik erről a témáról beszélgetve eljutottunk azokhoz a témákhoz, amiket Ti is feszegettek.

Kiindulás[forrásszöveg szerkesztése]

A gondolatok alapját az a tétel képezi, miszerint a jelenlegi, demokratikusnak nevezett országirányítási rendszer sok ponton javítható. A változást az informatika és az internet fejlődése katalizálja. Valami ehhez hasonló történt akkor, amikor az ipari forradalom idején gyökeret vert a kapitalizmus. A változás már folyamatban van: Az internet fokozatosan lebontja a korábban stabilnak hitt kommunikációs csatornákat (nyomtatott sajtó, TV, rádió). Az újonnan létrejövő médiumok (hírportál, blog, fórumok) szerzői köre sokkal sokrétűbb. Ma már bárki közzéteheti a véleményét - ha érdekes, akkor sok emberhez eljut majd.

A jelenlegi rendszer jellemzői[forrásszöveg szerkesztése]

 1. Négyévente választunk döntéshozókat
 2. A szavazásoknál az érzelmeink alapján ikszelünk
 3. A négy év alatt nincs beleszólási lehetőségünk
 4. Nem látjuk a meghozott döntések indoklását
 5. Nem tudjuk, hogy kik hozzák ezeket a döntéseket
 6. Elhisszük, hogy nem is érdekelnek minket a döntések

Ezeket a jellemzőket összevetettük az IT és a web által biztosított lehetőségekkel. Eredményül az jött ki, amiről Ti is írtok: lehet ezt sokkal jobban.

Szóval, ha megengeditek: csatlakoztunk!

Köszi! --Magyar peter 2006. október 10., 15:07 (UTC)


Sziasztok, legyetek üdvözölve, itt szabad a tér minden irányban és én nagyon örülök a felbukkanásotoknak, az meg pláne jó és jelzi a dolog aktualitását, hogy párhuzamosan hasonló ötletek fogalmazódnak meg. Amit én speciel megtanultam Jimmy Wales-től az az, hogy működő közösség nélkül nincs működő wiki sem, és az ember egy közöségben sokkal többet elérhet, mint egyedül (na jó, erre tök 1edül rájöttem :)). Számomra is az új technológiák által kínált politikai lehetőségek, célok és eszközök végiggondolása és gyakorlása volt a kulcsgondolat. attacs 2006. október 10., 17:05 (UTC)

Üdv, bizony, és csak szólok, hogy ha kellek bármilyen (pl. technikai jellegű) ügyben, vagyok, figyelek, szinte minden nap benézek. NCurse üzenet 2006. október 12., 15:11 (UTC)

2006. október 23. - hol vannak a demokraták?[forrásszöveg szerkesztése]

Azt hiszem nem csoda, hogy a portált a kutya se látogatja. Egyszerűen érdektelen a legtöbb dolog amiről itt a szócikkek írnak. Kit érdekelnek most a kiművelt, értelmiségi dumák, amikor szétszedik Budapestet azok, akiknek semmit sem jelent ez a város. Akik meggyalázzák 1956 emlékét, akik berúgják a motorokat a jubileumi ünnepségen. Valóban nem lehet itt demokrácia addig, amíg a magukat keresztény, konzervatív, polgári erőnek titulálók összeszarják a Kossuth-teret, konkrétan a halálba, kötélre kívánják a politikai ellenfeleiket és semmit sem tesznek, hogy a város nyugalma, amit ők borítottak fel, helyreálljon. Finomkodhatunk mi kampány wikiával, ha nem lehet 23-án kimenni Budapest utcáira, mert olyanok tüntetnek, akik egy milliók szavazatával bíró párt vezetőit gyilkosoknak neveznek és kiprovokálják a rendőri intézkedést és az utcai harcokat. A jobbos uszítók és uszulók miatt még azt is meggondolja az ember, hogy lemenjen a sarokra az éjjelnappaliba kenyérért. Gratulálok magyar jobboldal! Mozo 2006. október 23., 19:01 (UTC)


Mozo: Nagy utat jársz be itt pár sorban, az oldal leértelmiségidumázásától a magyar jobboldalról alkotott sommás ítéletig. Amiben igazad van, az az, hogy ennek az oldalnak nagyon is foglalkoznia kéne a jelenlegi történésekkel, ahogy azt egy kicsit feljebb már magam is pedzegettem. Hiszen politikáról szólna, viszont nem reagál az igencsak erős aktualitásokra. Reagáljon, de normális, racionális hangvételben. Esetleg van tipped arra, hogyan kezdjünk neki? attacs 2006. október 24., 11:09 (UTC)

Biztos, hogy nem tudok racionális hangvételben ilyen helyzetben politikáról diskurzust folytatni.
Ha mégis valami megoldás felől érdeklődsz, azt gondolom egy kampány szólhatna például az állami hivatalok kommunkiációjának reformjáról, a nyitásról az állampolgárok felé. Aszongya az egészségügy miniszter: "Csak egyszer lenne 20 percem, hogy elmondhassam mi a reform lényege." Nevetséges. Ki tartja vissza? Menjen el a SOTÉra, tartson előadást a hallgatóknak mint a Gyurcsányi a közgázon. Ja, hogy akkor kérdezni fognak. Hát igen, a demokráciában nincsenek tabu témák, akármennyire is szeretné a miniszter úr. Nincsenek méltóságos miniszter urak ("Bocsásson meg, hogy megszólítom méltóságos uram, megkérdezhetem, hogy ...?") Az első másodpercben kiderülne ha mellébeszél, nem szabad hagyni. Ha saját bevallásuk szerint eddig hazudtak, és most már nem akarnak, akkor ne folytassák tovább az eddigi eljárást. És az ellenzék se, mert a másik fele a Fidesz. Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre = a te dolgod, hogy ide tedd az x-et, a többit majd mi megoldjuk. Ők is fenn akarják tartani az Antallék óta alkalmazott "befogott száj" stratégiát: csak ne tudjanak semmit, csak szeressenek bennünket, az biztosítja a hatalmunkat.
Sajnos ezügyben mi nem sokat tehetünk. Mi nem nyithatjuk meg a kormányhivatalok kommunikációs csatornáit. Mozo 2006. október 24., 12:55 (UTC)

Mozo: Igazad van, valóban nagyon alacsony az aktivitás ezeken az oldalakon. A jobb-bal ellentétek megjelenítéséve ez jelentősen növelhető lenne, de az eredeti célkitűzés nem ez volt. Az elhangzott vezérgondolatok ezek voltak (kb):

 • intelligensebb politika
 • alternatív demokrácia-modellek
 • az informatika és az internet lehetőségeinek kihasználása
 • a tömegek minél mélyebben történő bevonása a döntésekbe

Nem az a feladat, hogy bármelyik oldallal szembehelyezkedjünk, vagy melléje álljunk. Talán azon kellen elgondolkoznunk, - továbbgondolva a Pálya újravonalazása című cikk tartalmát - hogy az IT és az internet gyors fejlődésének lesznek-e olyan társadalmi hatásai, mint annak idején az ipari forradalomnak voltak. --patye 2006. október 24., 12:50 (UTC)

Mozo és társaim:

Mozo: kérem, kerüld az ilyen alátámasztás nélküli állításokat és érzelmi túlfűtöttséget, aminek jeleit - igény és szükség esetén - elemzéssel kimutatom az írásodban. Kérem, nézd meg a kezdőlapon a "küldetés" részt, többek közt ezt találod benne: "Vess fel ügyeket [...] tárgyszerű és tényszerű információkat. [...] Ha megmutatjuk, hogy nem érzelmek által irányított szavazógépek, hanem döntésképes, értelmes, problémák megoldására törekvő polgárok vagyunk, értelmesebb beszédre késztetünk minden érdekelt felet."

Társaim: kérem, ne legyetek ennyire "diplomatikusak". Ha elfogadjuk a komoly eltéréseket a céltól, akkor nem fogunk odajutni, mellesleg a potenciális értelmes csatlakozók helyett olyanok fognak érkezni, akiknek ez az érzelmi izé a szimpatikus, és azok eltávoznak a szájtról első olvasás után, akiknél a gondolkodás végre elsőbbséget élvezne.

Akos 2006. október 30., 07:34 (UTC)

November 2, amerikai Campaigns sajtótájékoztató[forrásszöveg szerkesztése]

Chad Lupkes, az egyik leghatékonyabb és -szorgalmasabb amerikai Campaigns aktivista vezetésével Wikia tagok összeszedték a Campaigns eddigi eredményeit, történetét számokban és november, 2-án, sajtótákoztató (online?) formájában teszik közzé őket (furcsa ezeket az ofline sajtó kifejezéseket hasnálni), amibe ti is beleszerkeszthettek: Campaigns Press Release 20061102

Kifejezetten jó nézni a szövegben a következőket, és remélem ez is hozzájárulásra késztet majd titeket:

Current Status & statistics

  * Languages: English, French, German, Portuguese, Spanish, Italian, Hungarian, Chinese, and Japanese 

(sztem a nyelvek sorrendje a megalakulás sorrendje)

És a megvalósult találkozók, ebben máig mi vagyunk az egyetlen nem amerikai színhely: PR Angles

  * Statistics around Jimmy's Campaign meetups so far (locations, # of cities, countries, estimate of attendees)
     o Chicago, Illinois, USA: July 29, 2006
     o Boston, Massachusetts, USA: August 3, 2006
     o San Francisco, California, USA: August 18, 2006
     o Budapest, Hungary, EU: September 4, 2006
     o Portland, Oregon, USA: November 1, 2006 

attacs 2006. október 24., 21:38 (UTC)

hónapok óta semmi[forrásszöveg szerkesztése]

Nagyon le lettem oltva (feltehetően) tanult szerkesztőtársam által. Pedig ha tudná mi az a brainstorming, nem oltott volna le ennyire. A leoltás /alázgatás/ a brainstorming és így a duskurzus vége. Márpedig fel kell hívom olvasott és kiművelt szóhasználatú szerkesztőtársaim figyelmét, hogy ez a project halott. Csak azt szerettem volna nem érzelemmentesen közölni, hogy ha nem rázzuk fel az olvasókat, ez lesz a dologból. Asszem a kampányoswiki érdekében vehemensen szólni egy metaszintel fejjebb van, mint Orbán vagy Gyurcsány mellett érvelni ugyanígy.

Sajnos pont ez a mostani politika baja is. Azt mondják, majd mi megcsináljuk, ti kussoljatok. Az értelmiségnek pedig ugyanez az attitűdje: "Nem kell, Paks? Honnan tudod te azt, hisz nem is vagy fizikus. Ha mi tudósok azt mondjuk kell, akkor kell." Ahelyett, hogy elmagyaráznák, kampányolnának amellett, hogy igenis kell Paks. "Mért jó a kétszintű érettségi? Mi tudjuk mért jó, ti csak csináljátok a dolgotokat." Nem lehet kérdéseket feltenni, ha mégis, nem válaszolnak rá, hanem erőből lenyomják az embert. Nincs nyitott kormányzati kummunikáció és döntéshozás. Ezt ugatom régóta, de ez nem lehet kampánytéma, mert nem a kiművelt európakomform hangon mondom. Nevetséges :))))))Mozo 2007. január 5., 17:56 (UTC)

Nem a hangnem itt a lényeg (a higgadt, kultúrált hangnem egy wikin szvsz létminimum, az különbözteti meg a fórumtól), hanem hogy fel kéne tudni mutatni olyan témákat, amik érdeklik a potenciális szerkesztőket; és persze egyidőben aktívan reklámozni is kéne, hogy itt olyan témák vannak, amik érdeklik őket. Lenne pár konkrét javaslatom:

 • Politikai legendárium. Valami olyasmire gondolok, mint a snopes.com politikai cikkei, vagy az index Political Legends topikja. (Vagy egy kicsit messzebbre kalandozva, az Index to Creationist Claims a biológiában.) Van egy csomó valótlan vagy részben valótlan történet, ami valamelyik oldal mitológiájának része lett (pl. ilyen a micisapka a szélsőjobbnak), ha ezekről lenne egy szépen feldolgozott, forrásokkal ellátott gyüjtemény, az egyrészt kicsit talán segítene emelni a különböző fórum/blogviták színvonalát (ugye a participatív politikát nem feltétlenül csak itt kell megvalósítani), másrészt reklámot jelentene a kampánywikinek.
 • háttérinformációk az aktuális vitákhoz: megintcsak színvonalas fórumokról/blogokról lenne érdemes kiindulni, és az ott felmerült adatokat kigyűjteni. A legtöbb fórumban technikai támogatás hiányában a felhozott adatok/érvek párszáz hozzászóláson belül elvesznek, úgyhogy biztos lenne kereslet az ilyesmire. Mondjuk a kormány egy-egy intézkedése kapcsán ki lehetne gyűjteni, hogy mit mondanak róla a szakértők, a politikusok, hogy csinálják más országokban, milyen jogi háttere van stb.
 • mozgalmak (ez lenne ugye, amit Jimbo eredetileg elképzelt): a már létező, jelentős (és lehetőleg nem túl szélsőséges) mozgalmakat kéne elsősorban idevonzani, nem itt indítani három emberből álló új mozgalmakat. Pl. mérsékelt zöldek, vagy a szoftverszabadalmak elleni mozgalom.

--Tgr 2007. január 6., 17:20 (UTC)

Aller Anfang ist schwer[forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok én RSS readerrel figyelem a forgalmat és ez az egyetlen általam ismert Wiki ahol ezt anélkül megtehetem, hogy belefulladnék a sok update-be. :)

Ugye minden kezdet nehéz, akkor érdemes valakinek ide bekapcsolódni, ha látszik, hogy épül valami értékes tartalom, folyik valami diskurzus, de azok meg csak akkor indulnak be, ha van itt elég ember.

Tehát először is kell néhány megszállott, akinek van valami erős jövőképe és hajlandó úgy vinni az elején a projektet, hogy nem tudni, tényleg lesz-e belőle valami.

Én óvatos optimista vagyok, szerintem már maga a koncepció, hogy konkrét kérdésekben minden oldal ismertetheti érveit, tömör, átlátható módon, remélhetőleg megtisztítva a szokásos politikai demagógiától, nos ez már önmagában szinte egyedülálló hellyé tenné ezt a siteot Magyarországon.

Én ezt annyira nagyszerű dolognak találom, hogy el sem tudom képzelni, hogy ne lenne rá igény és érdeklődés. Persze ez nem jelenti, hogy könnyű megvalósítani.

Mivel zseniálisnak találom a receptet, azt gondolom, hogy a két kihívás:

 • megtalálni a témákat
 • megtalálni a közreműködőket

A téma az utcán hever: az aktuális népszavazási kezdeményezés kérdései[1]. Ezekről lesz szó a sajtóban, lesznek viták a fórumokon, lehet őket spamelni ezerrel a Wikia-ra mutató linkekkel, feltéve, hogy van ezt tárgyaló lap itt. (Nem azért javaslom, mert ezek a legégetőbb kérdések a mai Mao-n, hanem mert be fognak kerülni a közérdeklődés középpontjába, így alkalmasak martketingcélokra.)

Ha ezekről lennének érzelem és demagógiamentesen összegyűjtve érvek, ellenérvek, adatok, nemzetközi kitekintés, külföldi tapasztalatok, akkor a Wikia olyan szolgáltatást tudna nyújtani, amit szerintem senki más ma Magyarországon.

Engem egyébként még érdekelne ezeken kívül:

 • minden nyugdíjreformhoz kapcsolódó kérdés
 • minden szerzői joghoz kapcsolódó kérdés
 • szoftverszabadalmak
 • könnyű drogok liberalizációja és dekriminalizációja (KÜLÖN!)
 • tandíj és diákhitel
 • prostitúció
 • jogi szabályozás az önkényuralmi jelképek használatáról
 • APEH jogkörei, adóbehajtás

Csak el kell kezdeni.

-- Nyenyec 2007. január 12., 14:47 (UTC)

Kb. egyetértek, de szerintem első körben arra kéne koncentrálni, hogy hogyan tudja a Kampány Wikia a fórumos/blogos vitákat kiegészíteni, nem arra, hogyan tudja leváltani őket. Ehhez egyrészt kevesebb ember kell (nem itt az oldalon vitatkoznának egymással az emberek, nem kéne rendet tartani), másrészt nem kell az adott témabeli szakértelem. Aztán ha sikerül így a fontosabb témákat alapszinten megírni és pár hozzáértő szerkesztőt felszedni, akkor lehetne nekiállni a témák alapos megvitatásának. --Tgr 2007. január 17., 00:43 (UTC)

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.